Nederland krijgt tik op vingers over aanpak belastingontwijking

Nederland zet “positieve stappen” in de bestrijding van belastingontwijking, maar de Europese Commissie ziet nog altijd regels die het ondernemingen mogelijk maken aan “agressieve belastingplanning” te doen.

Vooral belastingregels rond dividenden, rente- en royaltybetalingen zinnen Brussel niet, blijkt woensdag uit een halfjaarlijkse analyse van het economische beleid van EU-lidstaten. De commissie doet daarin aanbevelingen om de landen op het rechte spoor te houden.

Zonder ze bij naam te noemen, zei EU-commissaris Pierre Moscovici (Financiële en Economische Zaken) bij de presentatie van het pakket dat er zeven landen in de EU zijn die belastingontwijking faciliteren.

In Nederland constateert de commissie ”een groot aantal’’ buitenlandse investeerders die in speciale juridische structuren zijn ondergebracht. Brussel vreest dat die nergens belasting afdragen. Het gebrek aan regels tegen misbruik maakt belastingontwijking ook mogelijk, meent Brussel.

Schulden huishoudens 

Kritiek is er opnieuw op de hoge schulden bij huishoudens. De regering moet maatregelen nemen om die schuldenberg te verminderen. Ook moet zij meer doen om de markt voor particuliere huurwoningen te ontwikkelen. Den Haag wordt geadviseerd publieke en private investeringen in onderzoek en innovatie fiscaal aan te zwengelen.

Brussel vindt verder dat tijdelijke contracten en het inzetten van zzp’ers minder aantrekkelijk voor werkgevers moeten worden, terwijl er betere sociale bescherming voor zelfstandigen dient te komen. Samen met de sociale partners moet er worden gewerkt aan hogere loongroei. Het pensioenstelsel kan transparanter, eerlijker voor alle generaties en schokbestendiger.

Bron: NU.nl

Nieuwsbrief

Bekijk hier onze nieuwsbrief

Roosen---650x218
Interessante artikelen op rechtsgebied